Καρκίνος του Θυροειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς – ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδα που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το θυρεοειδή χόνδρο του λάρυγγα.(μήλο του Αδάμ) . Ο Θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος και το βάρος.

Αν και ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν είναι κοινός στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά φαίνονται να αυξάνονται..

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ιάσιμες.

Συμπτώματα

 

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλεί οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου. Καθώς μεγαλώνει ο καρκίνος του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσει:

Αλλαγή στη φωνή , συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της βραχνάδας,

δυσκολία στην κατάποση, ο πόνος στον αυχένα και το λαιμό , διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του θυρεοειδούς σας υποβάλλονται σε γενετικές αλλαγές (μεταλλάξεις). Οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στα κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ταχέως.. Η συσσώρευση ανώμαλων κύτταρων του θυρεοειδούς στοιχειοθετεί την ανάπτυξη όγκου . Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς

Ο τύπος του καρκίνου του θυρεοειδούς καθορίζει τη θεραπεία και την πρόγνωση. Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνει:

Θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Ο τύπος θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ο πιο κοινός, αποτελώντας περίπου το 80 τοις εκατό όλων των διαγνώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς.

Θυλακιώδης καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο Θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς περιλαμβάνει επίσης Hurthle καρκίνο.

Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να σχετίζεται με κληρονομική γενετικά σύνδρομα ΜΕΝ

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο αναπλαστικός τύπου του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ σπάνια, επιθετικός και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Λέμφωμα του θυρεοειδούς. Λέμφωμα του θυρεοειδούς προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον θυρεοειδή. Το λέμφωμα του θυρεοειδούς είναι πολύ σπάνιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χειρουργική

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του θυρεοειδούς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους του θυρεοειδούς. Είδη χειρουργικής θεραπείας για τον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

Αφαίρεση σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή). Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση ολόκληρου του θυρεοειδούς είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χειρουργός αφήνει μικρά χείλη του ιστού του θυρεοειδούς γύρω από τους παραθυρεοειδείς αδένες για τη μείωση του κινδύνου βλάβης παραθυρεοειδούς. Μερικές φορές οι χειρουργοί αναφέρονται σε αυτό ως σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή.

Αφαίρεση των λεμφαδένων στο λαιμό. Κατά την αφαίρεση του θυρεοειδούς σας, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει, επίσης, διόγκωση των λεμφαδένων από το λαιμό σας και να τα ελέγξετε για τα καρκινικά κύτταρα.

Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς γίνεται κάνοντας μια τομή στο δέρμα στη βάση του λαιμού σας. Χειρουργική του θυρεοειδούς ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας και λοίμωξης. Βλάβη μπορεί επίσης να συμβεί σε παραθυρεοειδείς αδένες σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, που αργότερα οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα σας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της τυχαίας βλάβη στα νεύρα που συνδέονται με φωνητικές χορδές , η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση των φωνητικών χορδών, βράγχος φωνής, απαλή φωνή ή δυσκολία στην αναπνοή.

Εδώ έχει μεγάλο ρόλο η εμπειρία του χειρουργού.

Θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες

Μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του θυρεοειδούς, θα λάβει την ορμόνη του θυρεοειδούς λεβοθυροξίνη φάρμακα (Levothroid, Synthroid, κ.ά.) ισόβια. Αυτό το χάπι έχει δύο πλεονεκτήματα: Παρέχει την ελλιπή ορμόνη του θυρεοειδούς μετά την θυρεοειδεκτομή, και καταστέλλει την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης (TSH) από την υπόφυση. Υψηλά επίπεδα της TSH θα μπορούσε να διεγείρει θεωρητικά τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν.

Θα πρέπει πιθανότατα εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας κάθε λίγους μήνες μέχρι ο γιατρός σας βρίσκει την κατάλληλη δόση για εσάς.

Ραδιενεργό ιώδιο

 

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιεί μεγάλες δόσεις μιας μορφής του ιωδίου που είναι ραδιενεργό. Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται συχνά μετά θυρεοειδεκτομή να καταστρέψουν οποιοδήποτε υπόλοιπο υγιή ιστό του θυρεοειδούς, καθώς και μικροσκοπικές περιοχές του καρκίνου του θυρεοειδούς που δεν είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς που επανέρχεται μετά τη θεραπεία ή που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο έρχεται ως μια κάψουλα ή υγρό που καταπίνετε. Το ραδιενεργό ιώδιο απορροφάται κυρίως από τα κύτταρα του θυρεοειδούς και τα κύτταρα του καρκίνου του θυρεοειδούς, έτσι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος να βλαφθούν άλλα κύτταρα στο σώμα σας.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ναυτία

Ξηροστομία

Η ξηροφθαλμία

Αλλαγμένη αίσθηση της γεύσης ή της οσμής

Πόνος όπου τα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς έχουν εξαπλωθεί, όπως το λαιμό ή το στήθος

Το μεγαλύτερο μέρος του ραδιενεργού ιωδίου αφήνει το σώμα σας στα ούρα σας κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία. Κατά την περίοδο αυτή θα σας δοθούν οδηγίες για τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβει για να προστατεύσει άλλα άτομα από την ακτινοβολία. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να αποφευχθεί προσωρινά στενή επαφή με άλλα άτομα, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες.

Εξωτερική ακτινοθεραπεία

Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί επίσης να δοθεί εξωτερικά χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που έχει ως στόχο υψηλής ενέργειας ακτίνες σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σας. Ονομάζεται θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία, αυτή η θεραπεία χορηγείται συνήθως λίγα λεπτά κάθε φορά, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για περίπου έξι εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα βρίσκονται ακόμα σε ένα τραπέζι, ενώ ένα μηχάνημα κινείται γύρω σας. Εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει εξαπλωθεί στα οστά.

Χημειοθεραπεία

Χημειοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να ωφελήσει κάποιους ανθρώπους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε άλλες, πιο τυπικές θεραπείες.

Κλινικές δοκιμές

Οι κλινικές δοκιμές είναι μελέτες νέων θεραπειών κατά του καρκίνου ή νέους τρόπους χρήσης των υφιστάμενων θεραπειών. Η εγγραφή σε μια κλινική δοκιμή σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε την τελευταία λέξη της επιλογές θεραπείας του καρκίνου, αλλά οι κλινικές δοκιμές δεν μπορεί να εγγυηθεί μια θεραπεία. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα έχουν δικαίωμα να εγγραφούν σε μια κλινική δοκιμή. Μαζί μπορείτε να συζητήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της δίκης και να αποφασίσει αν συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή είναι κατάλληλη για σας.