Καρκίνος του Μαστού

Παρουσίαση μουσικη

Kαρκίνος Μαστού

O καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των  γυναικών στις ΗΠΑ.

Μία στις οκτώ γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού.

Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου του μαστού που διαφέρουν στην ικανότητά  εξάπλωσης (μετάσταση) σε άλλους ιστούς του σώματος.

Οι αιτίες του καρκίνου του μαστού δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές, αν και μια σειρά από παράγοντες κινδύνου έχουν προσδιοριστεί.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού έχει διαγνωστεί με το γιατρό και την αυτοεξέταση των μαστών, μαστογραφία, έλεγχος με υπερήχους και βιοψία.

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο (η έκταση της εξάπλωσης στον οργανισμό).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία:

Πάνω από 200.000 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Σχεδόν 40.000 γυναίκες αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού το 2012.

Υπάρχουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιζώντες του καρκίνου του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συστάσεις σχετικά με τη συχνότητα και την ηλικία, όταν οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε μαστογραφία διαφέρουν ελαφρά μεταξύ των ιατρικών κέντρων αναφοράς.

Μεταξύ 40 και 50 ετών, μαστογραφίες συνιστώνται κάθε 1 έως 2 χρόνια (National Cancer Institute). Μετά την ηλικία των 50 ετών, συνιστώνται οι ετήσιες μαστογραφίες  (Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας).

Θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τη συχνότητα ελέγχου που αυτός ή αυτή συνιστά και ποιες κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθούν.

Ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ή ειδικούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να έχουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων μαστογραφιών σε μικρότερη ηλικία.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας κακοήθης όγκος (μια συλλογή από τα καρκινικά κύτταρα) που προκύπτουν από τα κύτταρα του μαστού. Αν και ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μπορεί επίσης να επηρεάσει τους άνδρες.

Τα ακόλουθα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού:

 

Ηλικία: Οι πιθανότητες του καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά το γήρας.

Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που έχουν συγγενείς με τη νόσο. Έχοντας μια στενή σχέση με την ασθένεια (αδελφή, μητέρα ή κόρη) διπλασιάζει τον κίνδυνο μιας γυναίκας.

Ατομικό ιστορικό: Αφού τεθεί η διάγνωση καρκίνου του μαστού σε ένα μαστό αυξάνει ο κίνδυνος του καρκίνου στον άλλο μαστό ή η πιθανότητα ενός επιπλέον καρκίνου στην αρχικό μαστό.

Οι γυναίκες όπου διαγιγνώσκονται με ορισμένες καλοήθεις παθήσεις του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτές περιλαμβάνουν άτυπη υπερπλασία, μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ανώμαλο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του μαστού, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί ο καρκίνος.

Έμμηνος ρύση: Οι γυναίκες που ξεκίνησαν τον εμμηνορροϊκό κύκλο τους σε νεαρότερη ηλικία (πριν από τις 12) ή παρουσίασαν εμμηνόπαυση αργότερα (μετά το 55) έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο.

Μαστός: γυναίκες με πυκνό μαστικό ιστό (όπως τεκμηριώνεται από την μαστογραφία) έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Φυλή: Οι λευκές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αλλά και της Αφρικής και της Αμερικής οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο επιθετικούς όγκους όταν το κάνουν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Η έκθεση σε προηγούμενη ακτινοβολία του μαστού ή χρήση διαιθυλοστιλβεστρόλης αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Η έλλειψη τέκνων ή η τεκνοποίηση μετά την ηλικία των 30 ετών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ο θηλασμός για 1 ½ έως 2 έτη μπορεί να μειώσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα  άτομα αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Η χρήση συνδυασμένης θεραπείας ορμονών μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, και αυτό φαίνεται να είναι ανάλογη με την ποσότητα του αλκοόλ.

Η άσκηση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Γενετικοί παράγοντες κινδύνου

Περίπου 5% έως 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού πιστεύεται ότι είναι κληρονομικοί , που προκύπτουν άμεσα από τις ανωμαλίες του γονιδίου (που ονομάζονται μεταλλάξεις) κληρονομείται από έναν γονέα.

BRCA1 και BRCA2: Η πιο κοινή αιτία της κληρονομικό καρκίνο του μαστού είναι μία κληρονομική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA 1 και BRCA2. Αν έχετε κληρονομήσει ένα μεταλλαγμένο αντίγραφο του γονιδίου είτε από έναν γονέα, έχετε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στη διάρκεια της ζωής σας.

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι  υψηλός (80%)  για τα μέλη  ορισμένων οικογένειών με μεταλλάξεις BRCA.

Αυτοί οι καρκίνοι έχουν την τάση να εμφανίζονται σε νεότερες γυναίκες και πιο συχνά επηρεάζουν και τους δύο μαστούς, σε σχέση με τον  καρκίνο σε γυναίκες που δεν έχουν γεννηθεί με μια από αυτές τις μεταλλάξεις του γονιδίου.

Οι γυναίκες με αυτή την κληρονόμικότητα των μεταλλάγμένων γονιδίων έχουν επίσης ένα αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνο των ωοθηκών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, BRCA μεταλλάξεις είναι πιο κοινές σε θήλεα άτομα εβραικής καταγωγής Ashkenazi(Ανατολική Ευρώπη) προέλευσης από ό, τι σε άλλες φυλετικές και εθνικές, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε μορφή φυλετικής ή εθνικής ομάδας ασθενών.

Γενετικός έλεγχος: Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να γίνει για τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 γονίδιων (ή λιγότερο συχνά σε άλλα γονίδια, όπως PTEN ή ΤΡ53). Παρότι οι δοκιμές μπορεί να είναι χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

Συστάσεις ελέγχου από την AmericanCancerSociety

 

1.Οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν για όσο χρονικό διάστημα είναι χωρίς προβλήματα υγείας.

 

2.Οι γυναίκες μεταξύ  20 και 30 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση του μαστού και ως μέρος  περιοδικών (κανονική) εξετάσεων  από έναν ιατρό κατά προτίμηση κάθε 3 χρόνια.

Το ίδιο αλλά κάθε χρόνο ισχύει και για γυναίκες με ηλικία >40 ετών.

3.Η κλινική αυτοεξέταση του μαστού με το ενδεχόμενο εξέτασης από ιατρό επί παρουσίας προβλημάτων έχει σημαντικό ρόλο.

4. Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο (> 20%) θα πρέπει να υποβάλλονται σε μια μαγνητική τομογραφία ΜΤΜ και μαστογραφία κάθε χρόνο. Γυναίκες σε μέτρια αυξημένο κίνδυνο (15% έως 20% ζωής κινδύνου) θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για τα οφέλη και τους περιορισμούς της προσθέτοντας ΜΤΜ την ετήσια μαστογραφία τους. Ετήσια ΜΤΜ δεν συνιστάται για τις γυναίκες των οποίων ο κινδύνος του καρκίνου του μαστού είναι λιγότερο από 15%.

Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού;

 

 

Χειρουργική

Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση. Σε γενικές γραμμές, οι χειρουργικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να διαιρεθεί σε επέμβαση διατήρησης του μαστού και μαστεκτομή.

Μαστεκτομή με διατήρηση του μαστού

Αυτή η χειρουργική επέμβαση θα αφαιρέσει μόνο ένα μέρος του στήθους (μερικές φορές αναφέρεται ως μερική μαστεκτομή). Η έκταση της χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου.

Σε μια ογκεκτομή, μόνο η διόγκωση του μαστού και μερικά περιβάλλοντα ιστό αφαιρούνται. Η περιβάλλοντα ιστό (περιθώρια) επιθεωρείται για τα καρκινικά κύτταρα. Εάν δεν βρεθούν τα καρκινικά κύτταρα, αυτό ονομάζεται "αρνητική" ή "σαφή περιθώρια." Συχνά, η ακτινοθεραπεία δίνεται μετά ογκεκτομές.

Μαστεκτομή

Κατά τη διάρκεια μιας μαστεκτομής (μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως μια απλή μαστεκτομή), όλος ο ιστός του μαστού έχει αφαιρεθεί. Εάν η άμεση αποκατάσταση θεωρείται, όλος ο ιστός του μαστού απομακρύνεται, καθώς και, αλλά το υπερκείμενο δέρμα διατηρείται.

Ριζική μαστεκτομή

Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί τους μασχαλιαίους λεμφαδένες, καθώς και το θωρακικό μυ εκτός από το στήθος. Αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ λιγότερο συχνά από ό, τι στο παρελθόν, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, μια τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή είναι το ίδιο αποτελεσματική.

Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή

Αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί τις μασχαλιαίους λεμφαδένες επιπροσθέτως προς τον ιστό του μαστού.

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε μια ογκεκτομή και μαστεκτομή. Ογκεκτομή επιτρέπει παραμονή του μαστού, αλλά συνήθως χρειάζεται θεραπεία ακτινοβολίας αργότερα. Αν ογκεκτομή ενδείκνυται, μακροχρόνια παρακολούθηση δείχνει κανένα πλεονέκτημα από μια μαστεκτομή πάνω από την ογκεκτομή.

Ακτινοθεραπεία

Η θεραπεία με ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με ακτίνες υψηλής ενέργειας. Υπάρχουν δύο τρόποι για να χορηγήσουν θεραπεία ακτινοβολίας:

Εξωτερική ακτινοβολία

Αυτή είναι η συνήθης τρόπος ακτινοθεραπεία δίνεται για τον καρκίνο του μαστού. Μια δέσμη ακτινοβολίας εστιάζεται πάνω από την πληγείσα περιοχή από εξωτερικό μηχάνημα. Η έκταση της θεραπείας καθορίζεται από την ομάδα φροντίδα της υγείας σας και βασίζεται στη χειρουργική διαδικασία εκτελείται και εάν λεμφαδένες είχαν επηρεαστεί ή όχι.

Η περιοχή συνήθως χαρακτηρίζεται, αφού η ομάδα ακτινοβολία έχει καθορίσει την ακριβή θέση για τις θεραπείες. Συνήθως η θεραπεία δίνεται 5 ημέρες την εβδομάδα για 5 έως 6 εβδομάδες.

Βραχυθεραπεία

Αυτή η μορφή της παροχής ακτινοβολίας χρησιμοποιεί ραδιενεργούς κόκκους ή σφαιριδια. Αντί μιας δέσμης από το εξωτερικό παράδοση της ακτινοβολίας, αυτοί οι σπόροι εμφυτεύονται μέσα στο ενδομητριο δίπλα στον καρκίνο.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι η θεραπεία των καρκίνων με φάρμακα που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα του καρκίνου. Αυτά τα φάρμακα δίδονται είτε με ενδοφλέβια ένεση ή από το στόμα.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να έχουν διαφορετικές ενδείξεις και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές ρυθμίσεις ως εξής:

Επικουρική χημειοθεραπεία: Εάν η χειρουργική επέμβαση έχει αφαιρέσει όλα τον μακροσκοπικά ορατό καρκίνο, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν διακόψει ή να έχουν μείνει πίσω. Εάν η χημειοθεραπεία δίνεται για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι μικρές ποσότητες κυττάρων θανατώνονται επίσης, λέγεται συμπλήρωματική χημειοθεραπεία.

Συμπληρωματική χημειοθεραπεία: Εάν η χημειοθεραπεία δίνεται πριν από την επέμβαση που αναφέρεται ως προεγχειρητική συμπληρωματική χημειοθεραπεία. Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει καποιο πλεονέκτημα για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση με  το κατά πόσον η θεραπεία χορηγείται πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν πλεονεκτήματα για να δούμε αν ο καρκίνος ανταποκρίνεται στη θεραπεία και με τη συρρίκνωση του καρκίνου πριν από την χειρουργική αφαίρεση.

Χημειοθεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο: Αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένες θέσεις στο σώμα, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή, η ομάδα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να καθορίσει την πλέον κατάλληλη διάρκεια της θεραπείας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί χημειοθεραπευτικοί παράγοντες που είτε χορηγούνται μόνοι τους ή σε συνδυασμό. Συνήθως αυτά τα φάρμακα που χορηγούνται σε κύκλους με ορισμένα διαστήματα θεραπείας ακολουθείται από μια περίοδο ανάπαυσης. Το μήκος κύκλου και διαστήματα ηρεμίας διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο.

Ορμονική θεραπεία

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία.

Οιστρογόνα (μια ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες) προάγει την ανάπτυξη μερικών καρκίνων του μαστού, ειδικά αυτά που περιέχουν υποδοχείς οιστρογόνου (ER θετικό) ή προγεστερόνης (PR θετικό).

Τα ακόλουθα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε θεραπεία με αυξητική ορμόνη:

Tamoxifen (Nolvadex): Αυτό το φάρμακο εμποδίζει τα οιστρογόνα από την σύνδεση σε υποδοχείς οιστρογόνων στα κύτταρα του μαστού.

Fulvestrant (Faslodex): Αυτό το φάρμακο εξαλείφει τον υποδοχέα οιστρογόνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν ταμοξιφαίνη δεν είναι πλέον χρήσιμη.

Οι αναστολείς της αρωματάσης: Θα σταματήσει την παραγωγή οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Παραδείγματα είναι λετροζόλη (Femara), anastrozole (Arimidex), και εξεμεστάνη (Aromasin).

Στοχευμένη θεραπεία

Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για γονιδιακές αλλαγές και τη συμμετοχή τους στην πρόκληση καρκίνου, τα φάρμακα που αναπτύσσονται που στοχεύουν ειδικά τα καρκινικά κύτταρα. Τείνουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες, στη συνέχεια χημειοθεραπεία (όπως στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα), αλλά συνήθως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε συμπλήρωμα με χημειοθεραπεία.

Στόχευση HER2/neu πρωτεΐνης

Μονοκλωνικό αντίσωμα: τραστουζουμάμπη είναι τεχνητή πρωτεΐνη που συνδέεται με την πρωτεΐνη HER2/neu σε κύτταρα καρκίνου του μαστού. Βοηθά να επιβραδύνει την ανάπτυξη του κυττάρου καρκίνου και μπορεί επίσης να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο καρκινικό κύτταρο πιο αποτελεσματικά.

Δίνεται ενδοφλέβια είτε μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 3 εβδομάδες.

Φάρμακα που στοχεύουν τα νεόπλαστα αιμοφόρα αγγεία του όγκου

Οι όγκοι χρειάζονται νέα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν. Η διαδικασία της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων είναι γνωστή ιατρικά ως αγγειογένεση. Τα νέα φάρμακα αναπτύσσονται με στόχο αυτή την ανάπτυξη και την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Η Bevacizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που κατευθύνεται έναντι των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων. Νεώτερα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται να δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου σε ορισμένους ασθενείς, αλλά δεν βελτίωσε την επιβίωση. Η χρήση αυτού του φαρμάκου θα πρέπει να συζητηθεί με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας.